Turvallinen bitumikatto vei voiton – perheen uusi koti saa rauhallisen ilmeen; katolle Plano XL -kattolaattaa
Logo

Icopal suojaa kiinteistösi rakenteet kosteudelta

Turvallinen bitumikatto vei voiton – perheen uusi koti saa rauhallisen ilmeen; katolle Plano XL -kattolaattaa

Aikaisemmat kokemukset eri kattomateriaaleista saivat Marko Lähdesmäen valitsemaan bitumin uuden talonsa kattomateriaaliksi.

Yksi asia oli selvä, kun Marko Lähdesmäki alkoi suunnitella uutta omakotitaloa perheelleen. Katon tulisi olla bitumia. Siitä oli hyviä kokemuksia.

”Pidämme molemmat vaimoni kanssa huopakatoista”, hän sanoo.

Taloa piirtämään palkattiin arkkitehti. Yhteistyön alkumetreillä arkkitehti oli epävarma, sillä hän ole ollut koskaan piirtänyt palahuopakattoa.

”Vaimo sanoi, että jos et nyt piirrä sellaista, et sitten piirrä meille mitään”, Lähdesmäki naurahtaa.

Arkkitehti lupautui piirtämään ensimmäisen bitumilaatoilla päällystetyn katon. Materiaalissa ei sinällään ollut mitään vikaa. Monet arkkitehdit ovat vain tottuneet peltikattojen suoriin linjoihin.

Tontti löytyi hiihtolenkillä

370 neliön omakotitalo ja 120 neliön talousrakennus nousevat perheen vanhan kodin lähistölle Tuusulaan. Keväällä 2016 talo on noussut jo harjakorkeuteen, mutta katto odottaa vielä viimeistelyä.

Lähdesmäki päätti vaimonsa kanssa rakentaa uuden talon, kun viisitoista vuotta vanhan kodin materiaalit alkoivat kyllästyttää. Niitä ei kannattanut remontoida, koska talo oli kuitenkin vielä hyväkuntoinen. Fiksumpi ratkaisu oli rakentaa kokonaan uusi omakotitalo ja myydä vanha pois.

Uuden kodin tontti löytyi vain 1,5 kilometrin päästä vanhasta, golf-kentän viereltä. Perheen lasten koulu sijaitsee näköetäisyydellä. Lähdesmäki löysi tontin hiihtolenkillä.

”Tontilla oli purkukunnossa oleva talo. Mietin, että tuossa saattaisi olla tontti uudelle kodille”, Lähdesmäki muistelee.

Selvityksen jälkeen paljastui, että tontin omistaa yrittäjänä toimivan Lähdesmäen asiakas. Numero oli kännykässä valmiina. Kaupat syntyivät.

Turvallisuus määritti valintaa

Lähdesmäki kertoo olevansa tarkka, ja pitävänsä mielellään huolta talosta. Bitumikatteista hänellä on ennestään paljon hyviä kokemuksia. Katto on bitumia nykyisessä talossa ja mökissä.

”Tykkään huoltaa kattoja. Käyn läpi usein vesikourut ja piipun juuret. Huovalla on äärettömän hyvä liikkua”, Lähdesmäki kertoo.

Bitumikatto on turvallinen. Vaikka nykyisen talon katto on jyrkkä, Lähdesmäki pystyy liikkumaan siellä helposti. Lehtipuhallin antaa kyytiä roskille ja lehdille. Lähdesmäki kehuu myös muita bitumikaton ominaisuusia. Materiaali säilyttää värinsä hyvin. Vanhetessa pellityksien ja huovan välille ei tule suuria värieroja.

”Huopa on luotettava materiaali”, Lähdesmäki sanoo.

Iso laatta antaa rauhallisen vaikutelman

Lähdesmäki kiittelee myös arkkitehtia. Perheellä oli ajatus siitä, mitä he tulevalta talolta halusivat. 11- ja 13-vuotiaiden poikien huone oli tarkoitus sijoittaa yläkertaan. Arkkitehti sai perheen kuitenkin uskomaan, että poikien huone on toimivampi alakerrassa. Pojille piirrettiin kokonaan oma siipi alakertaan.

”Arkkitehti sanoi perherauhan säilyvän, kun poikien ei tarvitse rampata ylä- ja alakerran väliä. Nyt heidän siipeensä tulee pieni sisäänkäynti ja pojat saavat omaa rauhaa”, Lähdesmäki kertoo.

Lähdesmäen talo saa katteeksi Icopalin Plano XL:n. Se on uusi, normaalia isomman mallinen linjakas kattolaatta. Kattopinta-alaa tontille tulee yhteensä 600 neliötä.

”Kiinnostuin Plano XL:stä, koska saan sillä kattoon vähän erilaisen kuvion kuin huovalla yleensä. Perinteinen kuvio olisi saattanut olla vähän rauhaton näin isossa katossa. Odotan mielenkiinnolla, millainen katosta tulee. Iso pulpettikatto kuitenkin näkyy aika makeasti”, Lähdesmäki sanoo.

Ennen valintaa loppusuoralla oli myös toinen tuote, mutta Plano XL vei voiton. Icopalin bitumilaatta on kilpailijaa isompi. Lähdesmäki toivoo ison koon tuovan katolle rauhallisen vaikutelman.

Myös Plano XL:n asennus saa Lähdesmäeltä kiitosta. Isossa laatassa ei ole bitumille periteiseen tapaan revittävänä suojamuoveja. Se jouduttaa asennustyötä.

”Tässä oikeastaan kävi niin, että tuote myi itsensä. Arkkitehtikin oli lopulta sitä mieltä, että tästä tulee hyvä”, Lähdemäki summaa.

Lue lisää Plano XL -kattolaatasta >

Plano XL -kattolaatta, väri harmaa graniitti
Plano XL on tavallista kattolaattaa suurempi, selkeälinjainen kate. Kuvassa värivaihtoehto "harmaa graniitti".