Terassi muuttuu kesähuoneeksi valokatteella
Logo

Icopal suojaa kiinteistösi rakenteet kosteudelta

Terassi muuttuu kesähuoneeksi valokatteella

Terassit ovat olleet jo pitkään omakoti- ja rivitalojen vakiovarusteita. Nykyisin yhä useampaa terassia suojaa myös kate. Kevyt läpikuultava valokate muuttaa terassin ulkonäköä vähän, mutta käytettävyyttä paljon. Parhaimmillaan kate tekee terassista lisähuoneen ja pidentää terassin käyttöaikaa myös keväällä ja syksyllä.

Icopalin Fastlock Uni -valokatteella terassin suojannut Hannu kiittelee asennuksen helppoutta ja nopeutta. Koko terassi uusittiin ja katettiin alle viikossa.

”Se taisi olla kesän paras helleviikko, joten kyllä asentajat saivat hikoilla. Jälkeenpäin mietimme, miksi projektiin ei ryhdytty aiemmin, koska olemme nauttineet niin paljon terassilla olemisesta niin auringossa kuin sateessa”, Hannu kertoo.

Valokate suojaa puutarhakalusteitakin. Terassin uusiminen ja katoksen rakentaminen sujui noin viikossa. Ennen katteiden asennusta katoksen runko kannattaa maalata.

Katetun terassin paras puoli on se, ettei puutarhakalusteita eikä muita sisusteita tarvitse siirtää sateelta suojaa. Katettu terassi on myös oiva paikka grillille tai jopa kesäkeittiölle. Lisäksi katteen alla on suojaisa paikka kasvattaa kasveja.

”Terassikalusteet voi huoletta antaa olla paikoillaan eikä tarvitse siirrellä yöksi kaiken varoiksi sateelta suojaan”, Hannu sanoo.

”Tuntuu kuin meillä olisi yksi kesähuone lisää ja olohuone laajentanut reviiriään”, hän jatkaa.

Ennen terassin kattamisprojektia on hyvä miettiä, kannattaako terassi samalla laajentaa tai uusia kokonaan. Mikäli terassin uusii kokonaan, on rungon rakentaminen ja perustaminen helpompaa. Joskus myös olemassa oleva terassin umpinainen kattolape, tai sen osa, voidaan korvata valokatteella. Näin on mahdollista saada valoa enemmän terassille tai vaikka kuistille.

Valokatteen työstäminen käy pienellä kulmahiomakoneella ja katkaisulaikalla tai tavallisella hienohampaisella käsisahalla. Katkaisua helpottaa, kun katteille tekee hieman niiden leveyttä kapeamman työstökourun.

Hannu luotti terassin rakentamisen ja suunnittelun ammattilaisten käsiin. Kaikki sujui ongelmitta. Kevyen perkolatyyppisen terassinrakenteen tekeminen ei silti vaadi syvällistä ammattitaitoa vaan rakentamisen pitäisi onnistua, jos löytyy aikaa ja hieman tee-se-itse -henkeä. Valmiita ohjeita löytyy niin verkosta kuin rakennuskirjoista.

Katoksen rakenne voi olla niin puuta kuin terästä. Rakenteen ollessa puuta ruodejako voi olla maksimissaan 600 millimetriä ja ruoteiden tulisi olla vähintään 45 milliä kanttiinsa. Icopalin Fastlock Uni kiinnitetään ruoteisiin muovikiinnikkeillä. Toisiinsa 20 senttimetriä leveät katteet liittyvät kätevällä putkisaumaliitoksella.

Fastlock Uni -valokatelevyt kiinnitetään toisiinsa tiiviillää putkisaumoilla. Palata painetaan saumoista yhteen - klik - ja kiinni on!

Fastlock on valmistettu polykarbonaatista. Se hylkii likaa ja kestää vaikeita sääolosuhteita aina lumisateista myrskyihin. Icopal antaa Fastlock Unille 10 vuoden takuun. Polykarbonaatti on materiaalina iskunkestävämpi kuin esimerkiksi PVC.

Oleskelutilojen lisäksi valokate sopii myös monen muun paikan kattamiseen. Valokatteella voi suojata pihan kulkureittejä ja esimerkiksi kattaa autotallin ja talon välisen tilan tai vaikka roskakatoksen.

Suomessa kesä on lyhyt ja arvaamaton, joten terassin viihtyisyyteen kannattaa panostaa.

”Viime kesän surkea telttailukausikin saatiin pelastettua yöpymällä valokatteen alla. Hyvä ratkaisu kaikin puolin, suosittelemme!”, Hannu kertoo.

 

Viisi vinkkiä terassin viihtyisyyteen:

1. Terassia ei ole pakko sisustaa kuin terassia. Nykyisin on saatavilla terasseille sopivia sohvia, divaaneja ja lepotuoleja, jotka mahdollistavat olohuonemaisen sisustamisen.

2. Terassikalusteista monet kestävät sadetta. Etenkin polyrottinkiset eli muovista valmistetut ja rottinkia mukailevat kalusteet ovat suosittuja, mutta katoksen alla olevien kalusteiden ei silti ole pakko olla terassikäyttöön suunniteltuja. Vanha puinen ruokailuryhmä voi esimerkiksi saada uuden elämän katetun terassin alla.

3. Sisusta katettua terassia kuin sisätilaa. Viihtyisyyttä voi lisätä matoilla, tyynyillä ja verhoilla. Vanha räsymatto voi sopia penkin tai tuolin päälliseksi. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kaikki kankaat ja tekstiilit eivät välttämättä kestä hyvin auringonpaahdetta.

4. Lämmittimillä voi pidentää terassin käyttöaikaa keväällä ja syksyllä sekä viileinä kesäiltoina.

5. Lasiovilla ja seinillä varustettu terassi on kuin lisähuone. Seinät ja ovi auttavat myös pitämään terassin puhtaana tuulen kuljettamalta pölyltä ja suojaavat viimalta.

Terassin käyttöaikaa on mahdollista pidentää myös vaikkapa lasiseinillä.

 

Näin valokate asennettiin, katso video!

Lue lisää Fastlock Uni -valokatteen tuotesivulta >