Rintamamiestaloa remontoidessa näkee oman kätensä jäljen
Logo

Icopal suojaa kiinteistösi rakenteet kosteudelta

Rintamamiestaloa remontoidessa näkee oman kätensä jäljen

Moottorisaha liitti olohuoneesta ja ruokailutilasta yhteisen tilan.

Vanhan talon ostajalla on edessään puuhaa katosta kivijalkaan. Lahtelaiset Tero ja Seija tietävät, että oman kädenjäljen näkeminen omassa kodissa on kaiken vaivan arvoista.

Tero ja Seija hankkivat viisi vuotta sitten 50-luvun rintamamiestalon Lahden Jokimaalta. Entisinä omakotitaloasujina he tiesivät jo muuttaessa, että tekemistä tulisi riittämään.

Uuden kodin remontti alkoi moottorisahalla.

- Tero otti sahan käteen ja vetäisi ruokailutilan ja olohuoneen väliin ammottavan aukon, Seija nauraa. - Huoneet yhdistyivät, ja siitä tämä prosessi sitten lähti.

Vanhan talon kunnostaminen vaatii rohkeutta ja ongelmanratkaisukykyä. Moni saattaa ihmetellä, mikä saa tarttumaan paljon aikaa vievään ja vaativaan urakkaan. Kauhutarinoita kun riittää. Milloin katto vuotaa, kylpyhuoneesta löytyy kosteutta tai rakenteissa on käytetty asbestia. Mutta kauhutarinat sikseen, jos talo on hyvin ylläpidetty.

Aurinkoinen terassi on sisustettu värikkäillä huonekaluilla.

Tero ja Seija ovat selvinneet ilman suuria yllätyksiä.

Muutamassa vuodessa talo on muuttunut hyvin erinäköiseksi niin sisältä kuin pihapiiriltään. Pintoja on maalattu lähes joka huoneessa, kylpyhuoneet on laitettu uuteen uskoon ja piharakennukseen on luotu tunnelmallinen sauna. Viimeisimpänä porraskäytävän avoparvekkeesta muokattiin lämpöeristetty oleskelutila.

Paljon on kuitenkin vielä tehtävää. Vanhoissa taloissa riittääkin aina laittamista, tekee remonttia sitten itse tai kääntyy ammattilaisen puoleen. On myös osa viehätystä, että rakennus elää, mutta se vaatii myös säännöllistä kunnossapitoa.

Kunnostusruljanssiin lähtemiseksi on kuitenkin yksi ehdottoman hyvä syy:

- Vanhasta talosta saa tehdä juuri omannäköisen, Tero toteaa.

Pikkuruisen vessan kattoa koristaa näyttävä kattokruunu.

Teron ja Seijan kädenjälki näkyy esimerkiksi alakerran pienessä vessassa. Tapetti on modernin tummaa, seinillä on tauluja pariskunnan yhteisiltä matkoilta ja katossa kaiken keskipisteenä roikkuu näyttävä kattokruunu.

Vaikka pariskunta ei pelkää sisustaa nykyaikaisesti, heille on tärkeää kunnioittaa vanhan talon henkeä. Tällöin uusi ja vanha voivat elää rinnakkain sovinnossa.

Täysin uuteen taloon Tero ja Seija eivät harkitsisi muuttavansa.

- Kun remontoi vanhaa taloa, kaiken ei tarvitse olla ihan viimeisen päälle, selittää Tero ja taputtaa vessan sopivasti vinoa seinää.

Kaikesta selviää, kun perusasiat ovat kunnossa

Talon kauniissa pihapiirissä on uudelta tuoksuva terassi ja pastelliväreillä maalatut puutarhakalusteet. Päärakennuksen pinta on 80-luvulla vuorattu karaattilevyllä, mutta pariskunta aikoo lähitulevaisuudessa kaivaa sen alta alkuperäiset laudat esiin. Talosta tulee piharakennuksen tavoin vaaleankeltainen.

Talonsa Tero ja Seija löysivät onnekkaan yhteensattuman kautta. Alun perin he vierailivat alueella katsomassa ihan toista taloa, joka osoittautui liian pieneksi. Pariskunta iski kuitenkin silmänsä naapurissa seisovaan rintamamiestaloon ja sen kauniiseen piharakennukseen.

Viikkoa myöhemmin talo tuli myyntiin.

- Tero huomasi ilmoituksen lehdestä. Tuntui siltä, että eihän tämä ole edes mahdollista.

Muutaman päivän kuluttua uusi yhteinen koti oli jo hankittu.

- Kävin tietysti ennen kauppoja kaikki perusasiat läpi: sähköt, ikkunat ja viemäröinnit olivat kunnossa, eikä talossa ollut kosteutta, Tero kertaa. Sen jälkeen asia oli selvä ja nimet kirjoitettiin paperiin.

Porraskäytävä oli iso urakka: punaisen kokolattiamaton alta löytyi upeat lautaportaat.

Sopivasti tee-se-itse –henkeä kannattaa löytyä

Tero ja Seija lämmittävät taloaan öljylämmityksen lisäksi talvisin myös kahdella vanhalla, tehokkaalla puuhellalla. Yläkerran hellan kanssa sai aluksi hieman tapella, sillä hormi ei suostunut vetämään ensimmäisellä sytytyksellä. Syy oli yllättävä:

- Piipusta oli kaadettu betonia pellin päälle, ettei lämpö karkaa, Tero nauraa. Hirveä pöly sen avaamisesta tuli, mutta nyt toimii hienosti!

Remontoidessa vastaan tulee väistämättä yllätyksiä, joten vanhan talon ostajalta kannattaa löytyä rohkeaa ja työtä pelkäämätöntä luonnetta. Seija kuitenkin korostaa, ettei vanhan talon ostajan tarvitse missään nimessä olla valmis remonttimies.

- Työ tekijäänsä opettaa, hän kiteyttää. Vaikkei olisi taitoa, halua pitää olla.

Luonnetta vaaditaan myös pölyisen remontin keskellä elämiseen. Tärkeintä on aloittaa remontointi niistä tiloista, joita ilman ei pystyisi elämään, kuten kylpyhuoneista. Myös katto saattaa olla nopeasti korjauslistalla.

Myös Tero ja Seija ovat jo miettineet katon korjaamista, sillä nykyinen on jo alkanut näyttää ikääntymisen merkkejä. Ennen sitä vuorossa on kuitenkin keittiön ja autotallin remontit.

Vanhalla talolla on kuitenkin aikaa odottaa, joten kiire ei ole mihinkään. Kun suunnitelmat on tehty, kaivetaan moottorisaha taas esiin.

Ulkoseinien karaattilevyjen alla piilee ulkorakennuksen kaltainen keltainen lauta. Pihapiirin terassi ja kesäkeittiö on täysin Teron käsialaa.

Onko katto kunnossa?

Monille vanhan talon asujille on tärkeätä remontoida vanhaa kunnioittaen. Joskus myös kaavoitus saattaa määrätä, mitä pintamateriaaleja on mahdollista käyttää. Se ei välttämättä estä nykyaikaisten kehittyneiden materiaalien hyödyntämistä. Monessa 1900-luvun alun puutalossa voi esimerkiksi olla alkuperäisen tyylinen katto, mutta sen alla on moderni aluskate.

Aiempina vuosikymmeninä esimerkiksi peltikatot kiinnitettiin suoraan alustan päälle. Nykyään pellin ja alustan väliin tulee aina aluskate. – Aluskate on kattokokonaisuudessa halpa mutta hyödyllinen varmistus katon vedenpitävyydelle. Lisäksi aluskate osaltaan vaimentaa esimerkiksi sateen ääntä katolla, kertoo tuotepäällikkö Jukka Naakka Icopalista.

- Tavallisesti vesikatteen käyttöikä on noin 30-50 vuotta. Katon kuntoa on kuitenkin hyvä tarkastella vuosittain, jotta mahdolliset vuodot huomataan ajoissa eikä kosteutta pääse rakenteisiin, Jukka Naakka muistuttaa. Jos katto antaa merkkejä remontin ajankohtaisuudesta, samalla kannattaa selvittää yläpohjan osalta onko tarvetta esimerkiksi lisälämmöneristykselle tai rakenteiden uusimiselle.

- Oli kyse kattoremontista tai mistä tahansa muusta isommasta urakasta, kannattaa pyytää tarjous ja näkemys korjaustyöstä muutamasta paikasta. Remontit ovat aina tapauskohtaisia.