Onko katto kunnossa? Nyt on katon keväthuollon aika!
Logo

Icopal suojaa kiinteistösi rakenteet kosteudelta

Onko katto kunnossa? Nyt on katon keväthuollon aika!

Katto pitää kodin kuivana, suojaa rakenteet kosteudelta ja on yksi talon julkisivuista. Säännöllisellä huollolla katto pysyy kunnossa pidempään! Käy katolla kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin.

Katolle kiivettäessä tulee aina huolehtia turvallisuudesta; katto saattaa olla liukas erityisesti kostella säällä. Valitse katolla liikkumiseen jalkineet joissa on pitävät pohjat ja jotka eivät vahingoita katepintaa. Käytä katolla työskennellessäsi turvavaljaita ja –köyttä. Kiinnitä turvaköysi esimerkiksi kattoturvatuotteisiin tai muuhun kiinteään rakenteeseen.  Työvälineiksi katolle tarvitaan harja, puukko, tuubi kumibitumiliimaa saumojen tiivistykseen sekä paineruisku ja laimennettua katonpesuainetta katon puhdistamista varten.

Tarkasta kiinnitykset ja saumat

Keväällä on tärkeää varmistaa erilaisten kiinnitysten kunto talven jään ja pakkasten jäljiltä. - Huoltokäynnin yhteydessä katolla tarkastetaan tikkaiden ja rännien kiinnitykset ja varmistetaan että katteessa ei ole mahdollisia vuotokohtia, kertoo Icopalin harjakattotuotteiden tuotepäällikkö Jukka Naakka.

Aluksi katto harjataan puhtaaksi irtoroskista. Seuraavaksi katsotaan siistityn katon yleiskunto silmämääräisesti. - Esimerkiksi palahuopakatolla eli bitumilaattakatolla on hyvä silmämääräisesti katsoa miten hyvin laatat ovat kiinni, Jukka Naakka kertoo. - Jos joku paikka repsottaa, voi laattaa hieman raottaa esimerkiksi puukolla ja jos laatta vaikuttaa osin irtonaiselta, varmistaa kiinnitys kumibitumiliimalla. Myös erilaiset saumat on hyvä käydä läpi ja varmistaa niiden tiiveys.

Poista sammal katolta katonpesuaineella

Samalla käydään läpi myös kattokourut. Kourujen puhdistus on erityisen tärkeää syksyllä jolloin kourut saattavat tukkeutua pudonneista lehdistä. Puista tippuu roskaa myös talven aikana joten keväälläkin on hyvä käydä kourut läpi ja varmistaa että vesi pääsee liikkumaan sadevesijärjestelmässä vapaasti. Samalla voi tarkastaa että kiinnitykset ovat kunnossa.

Katolla voi kasvaa myös sammalta ja jäkälää tai levää joka saa katon näyttämään likaiselta. Katto puhdistetaan siihen tarkoitetuilla pesuaineilla. Icopal Kattopesu paitsi puhdistaa, myös antaa suojaa levää ja muita kasvustoja vastaan. Talon vieressä kasvaville kasveille Icopal Kattopesu on kuitenkin turvallinen sillä aine on biohajoavaa. Ennen käyttöä kattopesuaine laimennetaan ja se levitetään katolle paineruiskulla tai kastelukannulla. Muutaman päivän vaikutusajan jälkeen irronnut sammal harjataan katolta pois.

Katso videolta vinkit katon keväthuoltoon!