Olli Enteen kotiprojekti synnytti miniomakotibuumin – seuraavaksi arkkitehti haluaa rakentaa talon kokonaan tietokoneella
Logo

Icopal suojaa kiinteistösi rakenteet kosteudelta

Olli Enteen kotiprojekti synnytti miniomakotibuumin – seuraavaksi arkkitehti haluaa rakentaa talon kokonaan tietokoneella

Yksiö Puutarhassa - kaksi minitaloa Vantaalla
Arkkitehti Olli Enteen suunnittelemien talojen kattojen lappeet ovat varsin jyrkät. Katteen kuviointi tulee jyrkällä lappeella kauniisti esiin ja osaksi julkisivua.

 

Vantaan Ruskeasannassa seisoo omakotitalo, jonka takana nousee kaksi jyrkkää ja näyttävää harjakattoa. Kun ne huomaa, on pakko astua lähemmäksi ihmettelemään. Eteen avautuu kaksi sympaattista pientaloa, jotka sijaitsevat omakotitalon takapihalla. Ne eivät tosin ole omakotitalon omistajan käytössä, vaan odottavat pienillä tonteillaan ensimmäisiä asukkaitaan. Vielä pari vuotta sitten tällaisesta omakotitaloyksiöstä ei Suomessa oltu juuri kuultukaan, mutta nyt tilanne on toinen.

”On tämä oikea paikka, tervetuloa”, vastaa hymyilevä Olli Enne, joka astelee pian pihalle. Hän on tullut kertomaan uusimmasta projektistaan.

Enne, joka tuli vuonna 2015 laajalti tunnetuksi Yksiö puutarhassa –konseptistaan, asuu Korsossa eli vajaan kymmenen kilometrin päässä Ruskeasannasta. Kaksi vuotta sitten hän katsoi jännittyneenä, kun hänen 49 neliömetrin pientalonsa elementtejä asennettiin kieli keskellä suuta. Pienomakotitalon valmistumisesta tehtiin tuolloin dokumentti, jossa seurattiin nuoren arkkitehdin matkaa uuden talon konseptoinnista sen rakentamiseen.

Kahdessa vuodessa on tultu kauas. Enne asuu itse tuolloin valmistuneessa talossa tyttöystävän ja kahden pupun kanssa. Samalla tontilla on myös toinen Enteen tekemän minitalo, ja nyt tekeillä ovat nämä kaksi, joita Enne on tullut esittelemään. Molemmat valmistuvat pian, ja syksyllä niihin muuttavat ensimmäiset asukkaat.

Vantaan Ruskeasannassa sijaitsevat talot viittä vaille valmiina.

Kuutiot tehokäyttöön fiksuilla säilytysratkaisuilla

”Mielestäni olen onnistunut tässä ajassa demonstroimaan pienomakotitalon mahdollisuudet hyvin. Talopakettivalmistajat alkoivat uskoa siihen, että näille voi olla kysyntää ja että nämä voivat olla kustannuksiltaan järkeviä. Ensimmäisten isojen lehtijuttujen jälkeen huomasin, että kiinnostuneita on paljon. Se tunne on vahvistunut koko ajan”, kertoo Enne.

Isot omakotitalojen valmistavat toivatkin pian omat pientalonsa yksi toisensa jälkeen markkinoille. Suuri osa niistä on tosin myyty lomakodiksi tai mökiksi, ei ykkösasunnoksi.

Kun Enne esittelee taloaan, selviää, miksi tällaisella asumuksella on kysyntää. Vaikka talo on vain 49 neliömetriä iso, se tuntuu paljon suuremmalta. Kuutioita tehokkaasti käyttävässä asumuksessa on modulaarisia elementtejä, kuten ulos vedettävä säilytyskomero, ja tilaa on muutenkin käytetty tehokkaasti. Esimerkiksi välikattoon on seinien kohdalle rakennettu hyllytilaa, ja yläkerran sänkykorokkeen alta löytyy säilytyslokero.

Sisätilojen CNC-koristeluissa toistuu kattolaattojen muoto.
Sisätilojen CNC-koristeluissa toistuu kattolaattojen muoto.

”Eihän tässä tavallaan ole mitään uutta, ennenhän omakotitalot olivat tämän kokoisia. Uusi juttu on se, että pienuutta soveltaa täydennysrakennuskonseptiin eli asunnon tekemiseen yksiömäiseksi. Mutta tämä kaksikerroksisuus on oma päähänpinttymä, mielestäni talossa pitää vain olla kaksi kerrosta”, Enne lisää ja naurahtaa.

Ja tuohan kaksikerroksisuus myös näyttävyyttä. Verrattuna muihin markkinoilla oleviin minitaloihin, Ruskeasannan korkeuksiin kohoavat yksiöt kauniisti laskeutuvine harjakattoineen erottuvat edukseen. Kattolaatat kruunaavat kokonaisuuden.

”Kahdessa ensimmäisessä talossa käytin Icopalin vaaleita, ilmaa puhdistavia Noxite -katteita, jotka tasapainottivat tummaa taloa. Näissä kahdessa uudessa taas on Icopalin mustat Plano Natur –katteet, koska talot ovat vaaleita. Pidän katteiden muodosta, koska ne vihjaavat katon 60 asteen kulmaan niissä on samaa tyyliä kuin näiden talojen CNC-koristeluissa.”

CNC minimoi mittausvirheet

CNC on taikasana, joka saa Enteen innostumaan kuin pienen lapsen. Enne esittelee CNC-työstettyjä pintoja ja elementtejä: välikaton yksityiskohtia, rappusia ja sänkykoroketta. CNC-työstö tarkoittaa puutavaran koneellista jyrsimistä tietokoneella laadittujen ohjeiden mukaan paljon tarkemmin kuin mihin ihmiskäsi pystyy. Näin mittausvirheet jäävät minimiin ja elementit voi näppärästi vain napsauttaa yhteen. Tekniikalla voi myös luoda kauniita pintakuvioita ilman puusepän taitoja.

”Tutustuin CNC:hen tämän projektin kautta. Huomasin, että rappuset maksavat tosi paljon, mutta CNC-työstettynä hinta oli paljon matalampi.”

Juuri tarkkuus ja muuteltavuus kiehtoo Ennettä CNC:ssä. Se, että jokainen palanen loksahtaa juuri täydellisesti yhteen ja että paloja voi halutessaan helposti vaihtaa toisiksi. Vähän kuin Legoja. Vertaus ei ole kaukaa haettu.

”Legot oli lapsena se ykkösjuttu, ja ihan varmasti niillä leikkiminen vaikutti siihen, että luin itseni arkkitehdiksi. CNC:ssä on jotain hyvin legomaista, esimerkiksi siinä, kun saavut työmaalle ja edessä on pari tuhatta erilaista palaa, jotka pitää saada yhteen. Kyllä se yhteys Legoilla leikkivään poikaan ja nyky-minään on nähtävissä.”

Enteen asunnot eivät ole kuitenkaan täysin CNC-työstettyjä – vielä.

”Sellaisesta talosta haaveilen. Tietääkseni kukaan ei ole ainakaan Suomessa tehnyt taloa täysin CNC:llä. Olisi mahtavaa tehdä talo kokonaan CNC:llä ja ladata pohjapiirustukset nettiin ja nähdä kuinka ihmiset lataavat sitä ja tekevät siihen pieniä lisäyksiä.”

Täysin vapaasti muokattavaksi Enne ei silti asuntojaan nettiin lataisi, eikä hän myöskään lisensoisi omaa pientalomalliaan isojen yritysten käyttöön.

”Jos näitä rakennetaan lisää, haluan, että tekijän jälki näkyy. Kyllä tämä talo on vähän kuin oma lapsi, josta ei voi luopua.”

Katso tästä video Plano Pro -kattolaatasta Vantaan minitalojen katteena: 

 

Lue lisää Icopalin kattolaatoista icopal.fi -sivuston tuotesivulta

Lue lisää Yksiö  Puutarhassa -projektista