Metallinhohtoinen katto kerää katseet – Syvälahden koulu erottuu esteettisyydellään
Logo

Icopal suojaa kiinteistösi rakenteet kosteudelta

Metallinhohtoinen katto kerää katseet – Syvälahden koulu erottuu esteettisyydellään

Syvälahden koulun katto on saanut Icopalin valmistaman Metallic-katteen
Syvälahden koulun katto on saanut Icopalin valmistaman Metallic-katteen

Suuri, alumiininvärinen katto kiiltelee keskipäivän auringossa. Sen kaunis hohde vetää katseet puoleensa. Punatiiliset seinät tuovat kotoisuutta muuten moderniin rakennukseen. Pihan täyttävät keinut, leuanvetotangot ja palloilukentät.

Hirvensalon uusi maamerkki, Syvälahden koulu, on turkulaisten ylpeydenaihe. 700 oppilaan yhtenäiskoulun lisäksi saman katon alla toimivat päivähoito, kirjasto, nuorisotalo, neuvola ja kouluterveydenhuolto. Uudelle koululle on tarvetta, sillä Hirvensalon rakennuskanta on kasvanut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana ja alue on erityisesti lapsiperheiden suosiossa.

“Syvälahden koulun suunnittelutyö alkoi vuonna 2015. Tavoitteena oli tehdä uuden opetussuunnitelman mukaiset avoimet opetustilat”, kertoo Verstas Arkkitehdit Oy:n arkkitehti Aleksi Räihä.

Syvälahden koulu nousee aivan Hirvensalon sillan tuntumaan golfkentän ja laskettelurinteen kupeeseen. Tilat otetaan asteittain käyttöön kesän 2018 aikana, jolloin kesälomalaiset pääsevät nauttimaan kirjaston palveluista ja koulu avaa ovensa innokkaille oppilaille elokuun alussa.

Vaikka rakennus seisoo jo vankasti perustuksillaan, ovat rakennustyöt elokuussa 2017 vielä kesken. Kiivetäänpä katolle katsomaan, miltä yläilmoissa näyttää.

Metallic-kemin kiinnitystä
Metallic on bitumikermikate jonka pinnalla on ohut alumiinikalvo. Metallipinta tuo katteelle näyttävyyttä ja kestävyyttä mutta samalla myös bitumikermin parhaat ominaisuudet; vesitiiveys ja hyvä muovautuvuus erilaisille kattopinnoille, säilyvät.


Tuhat bitumirullaa hitsattavana

Nestekaasupolttimen liekki leimahtaa Syvälahden koulun katolla, kun työmiehet hitsaavat uutuuttaan kiiltävää Metallic-bitumikermiä paikoilleen. Tummanpuhuva aluskermi peittyy alumiinipintaisella pintakermillä ja katto saa lopullisen ulkomuotonsa.

“Kun suunnitellaan julkisen tilan kattoa, on otettava huomioon, kuinka hyvin se näkyy maanpinnalle. Koska Syvälahden koulun kattopinta on laaja ja näkyvä, materiaaliksi valikoitui Metallic, joka kestää katsetta. Se on siisti ja kustannuksiltaan kilpailukykyinen vaihtoehto”, selittää Räihä.

Metallipintainen bitumikermi taipuu vaivavattomasti monelaisiin muotoihin - myös läpivientien ympärille.
Metallipintainen bitumikermi taipuu vaivavattomasti monelaisiin muotoihin - myös läpivientien ympärille.

Tuotteen näyttävyys syntyy ohuesta alumiinikalvosta, joka on laminoitu kiinni alla olevaa bitumiin. Kermi taipuu vaivattomasti katon erilaisiin muotoihin suojaten alleen niin korkeimmat huiput kuin matalimmat syvänteet.

Yli tuhannen bitumikermirullan asentaminen paikoilleen vie aikaa. Urakka on ajoitettu kesälle ja alkusyksylle, sillä paras aika bitumikermin asennukselle on ennen talvipakkasia.


Säänkestävää suojaa ympäri vuoden

Rankka sadekuuro pyyhkäisee Hirvensalon yli, ja pihalla olevat työmiehet kiiruhtavat sateensuojaan.

“Loivilla katoilla bitumikermin ja katon saumojen tulee kestää vedenpainetta, sillä vesi ei juokse pois samalla tavoin kuin jyrkiltä katoilta. Metallic soveltuu kaikille kattotyypeille, mutta se on parhaimmillaan Syvälahden koulun katon kaltaisilla loivilla katoilla”, toteaa Icopalin tuotepäällikkö Mikko Nikander.

Syvälahden koulun katto ei ole tasakatto mutta se on silti varsin loiva. Bitumikermi, kuten metallipintainen Metallic, on varma katevalinta silloinkin kun katon loivuus ei mahdollista muita katemateriaaleja.
Syvälahden koulun katto ei ole tasakatto mutta se on silti varsin loiva. Bitumikermi, kuten metallipintainen Metallic, on varma katevalinta silloinkin kun katon loivuus ei mahdollista muita katemateriaaleja.

Muut metallikatteet vaativat katolta paljon suurempaa jyrkkyyttä kuin metallipintainen bitumikermi Metallic, eivätkä ne siten olisi soveltuneet Syvälahden koulun loivalle katolle. Metallic on näyttävä ja kestävä katemateriaali. Lisäksi sen palokestävyys on erinomainen, minkä ansiosta Metallicia käytetään palokatkoina suurilla kattopinnoilla.

“Metallicissa yhdistyvät metallin ulkonäkö sekä bitumituotteiden ja metallin ominaisuudet. Mikään muu yksittäinen tuote ei pysty samaan”, kehuu Nikander.


Peilimäisyys häviää ajan myötä

Sadepilvien väistyttyä on aika nauttia kuvankauniista Hirvensalon maisemista. Vehreä ympäristö ja merenranta purjeveneineen tarjoaa mitä komeimmat puitteet näyttävälle koulurakennukselle. Merenpoukaman toisella puolella siintävät Turun Linnan ja Turun Tuomiokirkon tornien vihreäksi patinoituneet katot. Ne eroavat ulkonäöltään täysin Syvälahden koulun modernista ilmeestä.

“Oksidoituminen vaikuttaa Metallicin ulkonäköön ja sen peilimäisyys himmenee”, kertoo Räihä.

Rakennus sulautuu siten mainiosti ympäristöönsä. Kun piha vielä täyttyy lapsista, heidän vanhemmistaan ja kaikenikäisistä kirjaston kävijöistä, rakennus palvelee tarkoitustaan täydellisesti: se on hirvensalolaisten uusi kohtaamispaikka vauvasta vaariin.

Lue tästä lisää: 

Metallic-kate Icopalin tuotesivuilla

Syvälahden koulu Verstas Arkkitehtien sivuilla

Syvälahden koulun työmaa pääurakoitsija NCC:n projektisivuilla

Syvälahden monitoimitalo Turun kaupungin sivuilla

Katso komea video metallipintaisen Metallic-kumibitumikermin asentamisesta Syvälahden monitoimitalon katolle!