Kun viherkatot tulivat kaupunkiin
Logo

Icopal suojaa kiinteistösi rakenteet kosteudelta

Kun viherkatot tulivat kaupunkiin

Vihreä katto koristaa yhä useampaa Suomeen rakennettavaa rakennusta. Viherkatto ei silti ole pelkkä koriste, vaan se tarjoaa useita hyötyjä, joista osaa vasta tutkitaan.

Yksi uusista viherkatoista löytyy Helsingin kantakaupungin uudelle asuinalueelle, Jätkäsaareen rakennettavasta mallikerrostalosta. Rakennukseen tulee kolmentyyppisiä viherkattoja: biodiversiteettikatto, hedelmä- ja marjakeidas sekä keittiöpuutarhakatto, jonne sijoitetaan myös kasvihuoneita. Lisäksi talo saa viherkuorrutteen köynnöksistä ja sammalpaneeleista.

Havainnekuva Helsingin Jätkäsaareen nousevasta viherkattoisesta kerrostalosta.

- On jännittävää nähdä, mitkä kasvit saadaan menestymään Jätkäsaaren tuulisissa ja paahteisissa, erittäin vaativissa olosuhteissa, Helsingin yliopiston Viides ulottuvuus -tutkimusryhmän Susanna Lehvävirta ja Taina Suonio sanovat.

Juuri Taina Suonion sekä TA-Rakennuttaja Oy:n Markku Hainarin ideasta Jätkäsaaren mallikerrostalo on saanut alkunsa.

Jätkäsaaren kohde on osa Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaa, jossa tutkitaan kaupunkiympäristöön soveltuvaa viherrakentamista biologisesta, rakennusteknisestä ja sosiologisesta näkökulmasta.

Kohdetta päästään tarkastelemaan vasta ensi vuonna, mutta jo toteutuneista viherkatoista löytyy paljon esimerkkejä. Esimerkiksi espoolaisen kauppakseskus Ison Omenan katolta löytyy viherkatto-oleskelutilaa. Komea viherkatto löytyy myös esimerkiksi Tampereen Teknillisen yliopiston kampukselta.

Viherkatto Tampereen teknillisen yliopiston Kampusareenalla. Uusi kampusalue otettiin käyttöön syyskuussa 2015.

 

Etteivät kasvilajimme katoaisi

Suonion mukaan kaikki Jätkäsaaressa kokeiltavat kasvit on tarkkaan ruodittu: katoille tulee vain kasveja, joita on luonnostaan Suomen luonnossa tai joita on kasvanut Suomessa pitkään. Vieraslajit saattaisivat lähteä leviämään holtittomasti ja aiheuttaa ympäristölle ongelmia.

Viherkattojen avulla voidaan myös tarjota elinympäristöjä sellaisille lajeille, joilta niitä puuttuu. - Elämme globaalia biodiversiteettikriisiä. On vaarana, että ilmastonmuutoksen myötä menetämme huomattavan osan kasvilajistostamme, Lehvävirta sanoo.

Kattokeitaat voivat fiksusti suunniteltuna vastata osaltaan tähän pelkoon.

Jo 2000-luvun alussa rakennettu kauppakeskus Iso Omenan viherkatto on esimerkki monimuotoisesta, kasvivalikoimaltaan laajasta viherkatosta: katolta löytyy kasvillisuutta maksaruohosta niittykasvillisuuteen ja reuna-alueilla kasvaviin puihin ja pensaisiin. Icopalin vedeneristämä katto on monipuolinen viherkeidas kirjaston asiakkaille ja henkilökunnalle.

Espoolaisen kauppakeskus Ison Omenan kirjastosta pääsee upealle viherkatolle joka toimii oleskelutilana.

Oikeastaan viherkatot eivät edes ole uusi keksintö. Niitä on löytynyt rakennuksista kautta historian. Osaa viherkatoista ei taas aina edes mielletä katoiksi. Tällaisia ovat pihakannet ja oleskeltavat katot, kuten Helsingin Musiikkitalon viherkansi, jonka alta löytyy Musiikkitalon tiloja.

Taistellaan tulvia vastaan!

Viherkaton kasvit ja kasvualusta imevät sadevettä itseensä. Näin viherkatot ja vihreät pihakannet estävät tulvimista, joita rakennuksista poisjohdettavat sade- ja sulamisvedet eli hulevedet aiheuttavat. Viemärit eivät viherkattojen ansiosta ylikuormitu rankkasateidenkaan aikaan.

- Hankkeella halutaan tehdä Helsinkiin mallikerrostaloja, joissa rakennukset itsessään pidättävät hulevesiä. Ilmastonmuutoksen myötä hulevedet muuttuvat entistä haastavammiksi, Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy:n Pia Ilonen kertoo.

Mannerheimintien suunnasta Musiikkitalon pihakantta ei heti huomaa viherkatoksi.

Tulvimisen estämisen lisäksi viherkatoilla on Ilosen mukaan myös talon rakenteita suojaava sekä lämpöä säätelevä vaikutus. Puhutaan lämpösaarekeilmiöstä. - Lämpösaarekeilmiössä kaupungit kuumenevat kesäisin, koska niissä on paljon päällystettyjä pintoja, Lehvävirta selventää.

Tummapintainen katto on kesällä polttavan kuuma. Viherkatto on siihen verrattuna viileä ja raikas.

Yhteisöllisyyttä ja suoria terveyshyötyjä

- Meillä on jo tuloksia, että viherkatot tarjoavat ihmisten mielikuvissa yhteisiä myönteisiä tiloja, Lehvävirta sanoo.

Viides ulottuvuus -tutkimusryhmän aineistosta nousee esille toiveita ja haaveita viherkattojen yhteisöllisistä vaikutuksista. Lehvävirran mukaan on mielenkiintoista nähdä, millä tavalla ihmiset omaksuvat uudenlaiset tilat käyttöönsä.

Entä millaisia viherkattoja Helsingistä löytyy nyt? Musiikkitalon viherkatolla oleskellessa ei välttämättä edes huomaa olevansa katolla. Kaisa-kirjaston kupeessa on pieni salainen kattopuutarha. Katso video!