Keskustakirjastosta tuli avoin syli, jonne kaikki ovat tervetulleita
Logo

Icopal suojaa kiinteistösi rakenteet kosteudelta

Keskustakirjastosta tuli avoin syli, jonne kaikki ovat tervetulleita

Keskustakirjasto Oodi sijaitsee keskeisellä paikalla. Katemateriaaliksi Oodiin valittiin Icopalin metallipintainen bitumikermi Metallic.
Havainnekuva. Helsingin uusi keskuskirjasto Oodi sijaitsee keskeisellä paikalla Kansalaistorilla, rautatieaseman, nykytaiteen museo Kiasman, Musiikkitalon ja Eduskuntatalon välittömässä läheisyydessä.

Joulukuussa 2018 avattu Helsingin keskustakirjasto Oodi on ollut huippusuosittu avajaisistaan lähtien. Töölönlahdelle Kansalaistorin kupeeseen kohonnut veistoksellinen rakennus on kotimaisen osaamisen huippunäyte, joka toteutettiin ilman kompromisseja. Kumpuilevan katon vesikatteeksi valittiin BMI Icopalin valkoinen, metallipintainen bitumikermikate Metallic.

Keskustakirjasto Oodi alkaa olla valmis. Töölönlahdella nähtävä lopputulos on lähes yksi yhteen viisi vuotta sitten esitellyn arkkitehtikilpailun voittajaehdotuksen kanssa. Mitään kompromisseja ei ole jouduttu matkan varrella tekemään, ja se on poikkeuksellista, kertoo hankkeen pääsuunnittelija Niklas Mahlberg arkkitehtitoimisto ALAsta.

Mahlbergin mukaan kilpailutyö sai inspiraationsa julkisen ja kaikille avoimen tilan tarpeesta, ja se ajatus on kantanut koko projektin läpi. – Kun luodaan uutta näin hienolle paikalle, sen täytyy olla jotain aivan erityistä. Oodi on kaikille avoin, kutsuva syli keskellä Helsingin kehittyvää kaupunkikulttuuria, Mahlberg kuvailee.

Havainnekuva Oodista
Oodi on kaikille avoin oleskelutila ja monitoimitalo.

Saumaton projekti

Kilpailun jälkeen käyntiin lähtenyt projekti on saanut jatkua keskeytymättä, ja sitä on leimannut kauttaaltaan positiivinen vire. Mahlberg kutsuu projektia ympäröivää ilmapiiriä yhteiseksi tahtotilaksi.

– Yhteistyö rakennuttajan, urakoitsijan ja tilaajan kanssa on ollut erittäin toimivaa. Oodin veistoksellinen julkisivu koostuu puumassasta ja sen päällä lepäävästä kirjataivaaksi kutsutusta lasipaviljongista. – Ylläkerrokseen haettiin eteeristä, pilvimäistä ilmettä. Sen vuoksi siihen valikoitui valkoinen väri ja lasiprintti, sekä räystään ja katon valkoinen väritys, Malhberg kertoo.

Keskuskirjasto Oodin katon asennusta syyskuussa 2018.
Oodin katolla syyskuussa 2018. Valkoisen Metallic-kumibitumikermin asensi Kateplan Oy.

Vesikatteena päädyttiin käyttämään Icopalin valkoista metallipintaista Metallic-kumibitumikermiä. Kattomateriaalia valitessa on esteettisten arvojen lisäksi huomioitava muun muassa rakenteen tekniset vaatimukset.   – Esimerkiksi Oodin katossa käytetty Metallic mahdollistaa metallipintaisen katteen myös sellaisille katoille, jonne perinteiset metallikatteet eivät katon muodon vuoksi sovellu, kertoo BMI Icopalin tuoteryhmäpäällikkö Iina Neuvonen. – Valkoinen metallipinta myös heijastaa auringon lämpösäteilyä ja vähentää viilennyskustannuksia.

Ekologinen ja energiatehokas seuraavat 150 vuotta

Myös muissa Oodin materiaalivalinnoissa on pidetty silmällä energiatehokkuutta. Esimerkiksi vesikaton ja julkisivun puuelementtirakenteet ovat olleet omiaan rakennuksen hiilijalanjäljen pienentämisessä, ja kattorakenteeseen liittyvän lasijulkisivun printti kontrolloi ja suodattaa ylimääräistä auringonvaloa ja lämpöenergiaa.

Oodin kattotyömaalta oli komeat näkymät ympäristöön. Myös rakennuksen kolmannesta kerroksesta avautuu laaja näkymä Eduskuntataloon, nykytaiteen museo Kiasmaan, Musiikkitaloon ja Finlandia-taloon.

– Kolmannen kerroksen kirjataivaasta on täysin esteettömät panoraamanäkymät kaupunkiympäristöön. Lasiprintin suunnittelussa löydettiin juuri sopiva peittoaste, joka mahdollistaa miellyttävän näkyvyyden ympäristöön. Näin arkkitehtoninen visio ja ekologisuus saatiin yhdistettyä, Malhberg kommentoi.

Kirjaston sisätilat on pyritty tekemään mahdollisimman muuntojoustaviksi, jotta ne vastaavat mahdollisimman hyvin myös tulevia tarpeita rakennukselle asetetun sadan viidenkymmenen elinvuoden aikana.

– Halusimme luoda virikkeelliset puitteet, jotka palvelevat kirjaston nykyisiä ja tulevia tarpeita, Mahlberg kertoo. – Sisällön ja arkkitehtuurin rikkaus tekevät Oodista aivan poikkeuksellisen projektin.

Metallic-kate yhdistää bitumikatteen ja metallin parhaat puolet

 

Metallic-kumibitumikermi

 

  • Hitsattava kumibitumikermi jossa on näyttävä metallipinnoite
  • Perusvalikoimassa kaksi pinnoitevaihtoehtoa: alumiini ja ruostumaton teräs.
  • Aluminipinnoitetun Metallic-katteen saa myös esimerkiksi valkoisena.
  • Soveltuu sekä jyrkille että loiville katoille
  • Taipuu vaivattomasti erilaisiin muotoihin kuten kaariin, kupoleihin ja jiireihin.
  • Muistuttaa ulkonäöltään perinteistä metallikattoa, mutta on edullisempi ja nopeampi asentaa
  • Palotuturvallinen; sopii kattojen palokatkoksi kattokiveyksen tilalle.
  • Valmistettu SBS-kumibitumista, verkkovahvisteisesta laskikuitukerroksesta ja profiloidusta metallikalvosta.
  • Metallipinnan muuttuminen ajan myötä riippuu ilmasto-olosuhteista. Esimerkiksi puhdas alumiini muuttuu ajan myötä himmeämmäksi ja vaaleammaksi oksidoitumisen myötä

Lue lisää Metallic-kermistä:

Metallinhohtoinen katto kerää katseet: Syvälahden koulu erottuu esteettisyydellään

Tuotesivu

 


 

Icopal Katto Oy

Työturvallisuuslain mukaan kiinteistön omistaja vastaa siitä, että katolla on turvallista työskennellä. Kun tikkaiden, kiinnityspisteiden ja muiden kattoturvatuotteiden kunto ja kiinnitys varmistetaan säännöllisesti, on katolla turvallista tehdä lumenpudotukset ja muut huoltotyöt! Kiintesitöstä vastaava; Kysy lisää Icopal Katto Oy:n Huoltopalvelusta! Lue lisää