Kesämökkeilijän muistilista - muista tarkastaa nämä asiat!
Logo

Icopal suojaa kiinteistösi rakenteet kosteudelta

Kesämökkeilijän muistilista - muista tarkastaa nämä asiat!

Tarkasta vesikourut ja -syöksyt

Vesikourut keräävät helposti roskaa, kuten puista irtoavia neulasia ja lehtiä. Vesikourujen tarkastus ja puhdistus on syytä tehdä vähintään kerran vuodessa. Pitkäksi aikaa kouruihin jäänyt roska alkaa maatua ja kourut voivat tukkeutua. Pahimmassa tapauksessa tukkeutuneet vesikourut voivat aiheuttaa kosteusvaurioita tai vesikourut voivat vaurioitua.

Tarkasta ja puhdista vesikatto

Vesikourujen tarkastuksen yhteydessä on hyvä katsastaa koko katto, varsinkin yksityiskohdat kuten savupiippujen ja läpivientien tiivistykset. Katolle kertyvät roskat, neulaset ja lehdet tulisi puhdistaa. Ne ovat hyvä kasvualusta sammaleelle, jonka juuret voivat vahingoittaa katetta. Lisäksi syysmyrskyissä katolle lentäneet oksat ovat voineet tehdä tuhoja tai aika on saattanut hapertaa kattomateriaaleja. Mahdolliset reiät tai vikakohdat on syytä huoltaa oitis.

Jos katolle on jo kertynyt sammalta, sen irrottamisessa auttaa Icopal Kattopesu. Kattopesua kannattaa käyttää, vaikka sammalta ei olisi, koska se myös ennaltaehkäisee sammaleen kasvua. (Katso myös: Sammalen poisto katolta -video )

Kattoa tarkastaessa on hyvä vilkaista myös savupiippuun, sillä linnut, oravat ja muut metsän pieneläimet voivat tehdä pesiä niihin.

Vesikourut keräävät helposti roskaa, kuten lehtiä ja havuja.
Kuiva roska on helppo puhdistaa esimerkiksi harjalla tai käsin hansikkailla.

Tarkasta yläpohja ja vintti

Katon tarkastaminen vain ulkoisesti ei välttämättä kerro koko totuutta. Kannattaa tarkastaa myös mökkirakennuksen yläpohja ja missä kunnossa kattotuolit ovat. Käytä apunasi myös nenää: mikäli katto vuotaa ja vintillä on kosteutta, sen usein haistaa.

Pidä jyrsijät loitolla

Hiiret, rotat ja muut jyrsijät ovat innokkaita tekemään tuhoja etenkin mökeillä, joissa asutaan vain osan aikaa vuodesta. Pitkähampaisten nakertajien suosikkeja ovat ruuantähteet, mutta myös muut ei niin hyvin syötäväksi kelpaavat asiat, kuten sähköjohtojen eristeet ja muoviputket.

Jyrsijät kannattaa pitää loitolla, sillä ne voivat saada aikaan yllättävän suurta tuhoa — sotkuisista papanoista puhumattakaan.

Verkot estävät isompia jyrsijöitä pääsemästä tuuletusaukoista ja muista rei’istä sisään. Silti rakennusten vintillä, kellarissa ja myös asuintiloissa kannattaa virittää muutamia hiirenloukkuja.

Myös kunnollinen jätteiden käsittely estää hiirten ja rottien lisääntymistä. Roskat kannattaa pitää sellaisissa astioissa, joihin eläimet eivät pääse sisään. Ruuantähteitä ei kannata heittää luontoon vaan kierrättää esimerkiksi jyrsijäeristetyssä kompostissa.

Huolla tulisija ja hormit

Tulisija olisi hyvä nuohota vähintään kerran vuodessa. Nuohouksen tarpeeseen toki vaikuttaa tulisijan käytön määrä. Puhdistamaton tulisija aiheuttaa nokipalon riskin, mikä voi vaurioittaa hormeja. Nuohouksessa on noudatettava kansallisia sekä alueellisia määräyksiä.

Kun tulisijan sisältä puhdistaa tuhkat säännöllisesti, on mahdollista tarkastaa koko tulisijan kunto. Halkeamat ja muut vauriot voivat aiheuttaa tulipalon vaaran.

Tulisijan lämmittäminen kannattaa aloittaa varovasti pienellä määrällä puita, jotta hormit tai tulisija eivät halkea tai rikkoudu.

Tarkasta palovaroittimet, ensiapukaappi ja sammutustarpeet

Palovaroittimien toiminta ja paristot on syytä tarkastaa jokaisen mökkikauden alussa. Palovaroitin on pakollinen ja samalla tärkein turvavaruste mökeillä.

Tarkasta ensiapukaapin sisältö. Sidetarpeiden, laastareiden ja kyypakkauksen lisäksi ensiapukaapissa kannattaa nykyisin säilyttää myös punkkipihtejä.

Lisäksi tulisijojen lähistöllä olisi syytä olla toimiva käsisammutin ja sammutuspeite. Käsisammuttimen toiminta olisi tarkastettava parin vuoden välein.

Niitä pitkät heinikot

Puutiaisaivokuumetta levittävät punkit ovat lisääntyneet ympäri Suomea. Punkit viihtyvät kosteissa heinikoissa ja rannikolla. Kulkureiteiltä, oleskelualueilta ja lasten leikkipaikoilta kannattaa niittää pitkät heinikot ja siten estää riskiä punkkien puremiin.

Käy läpi huoltoa vaativat paikat

Joka kesä on hyvä kartoittaa mökin huoltoa vaativat kohdat ja tehdä kevyt huoltosuunnitelma. Putket ja putkien liitokset kannattaa käydä läpi, samoin maalipinnat, laiturin kunto ja esimerkiksi märkätilojen mahdolliset silikonisaumaukset. Pihalta on syytä tarkastaa mahdolliset talven aikana tapahtuneet routavauriot. Joskus routa on voinut vaurioittaa pihakivetystä niin, että syntyy vaarapaikkoja.