Kattoremontti tulossa? Huomioi ainakin nämä!
Logo

Icopal suojaa kiinteistösi rakenteet kosteudelta

Kattoremontti tulossa? Huomioi ainakin nämä!

1. Milloin katto kannattaa uusia eli kattoremontin oikea ajankohta

Katon kunnosta pysyy parhaiten perillä kun tarkastaa katon kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Säännöllisillä tarkastuksilla ja perushuollolla mahdolliset alkavat viat paljastuvat ajoissa ja ne saadaan korjattua ennen isompia vahinkoja. Huollettu katto kestää pidempään kuin huoltamaton, mutta vuosikymmeniä vanha katto voi silti olla jo tiensä päässä, materiaalista riippumatta.

Kattoammattilaisen tekemässä katon kuntotarkastuksessa asiakas saa arvion katon kunnosta sekä toimenpidesuosituksen. Jos epäilet katon olevan uusimisen tarpeessa, teetä tarkastus ammattilaisella.  Jos katossa on selkeä, pitkään jatkunut vuoto, on katon uusimisella jo kiire.

2. Valitse mieleisesi katemateriaali – älä unohda aluskatetta!

Kattoremontin yhteydessä on hyvä tilaisuus päivittää rakennuksen ilmettä uudenlaisella kattomateriaalilla. Kaavamääräykset asetavat yleensä ehtoja sille millaisen katteen talolle voi asentaa. Valtaosa katon saneeraajista valitseekin alkuperäistä kattoa vastaavan materiaalin, mutta myös muita vaihtoehtoja kannattaa harkita.

Bitumikate on tyylikäs kattomateriaali. Kestävänä ja taipuisana se sopii hyvin katoille, joissa on runsaasti jiirejä, kulmia ja muita yksityiskohtia.

Bitumikate eli huopakatto on tyylikäs ja hiljainen

Bitumi- eli huopakate on tyylikkään tasainen, ympäristöön kauniisti sulautuva kate ja materiaalina hiljainen, sillä sen kivisirotepinta vaimentaa tehokkaasti sateen rummutuksen. Bitumiset katteet ovat taipuisia joten ne sopivat erityisen hyvin katoille, joissa on jiirejä, erilaisia muita kulmia ja yksityiskohtia. Huopakatteissa on useita erilaisia vaihtoehtoja kattolaatoista perinteiseen kolmiorimakatteeseen ja tasakatoillekin soveltuviin bitumikermikatteisiin. Jos bitumikatteen pintasirotetta on irronnut paikallisesti, saa katon siistiksi kumibitumiliimalla ja uudella sirotteella.

Bitumikate on varma ja turvallinen. Se pysyy tiukasti paikallaan kovimmissakin myrskytuulissa ja suojaa tiiviisti sateelta ja lumelta.

Tiilikaton voi pinnoittaa uudelleen

Myös tiilikatoissa on tänä päivänä erilaisia muotovaihtoehtoja. Perinteisen aaltomaisen kattotiilimuodon rinnalle on noussut laattamainen, ulkonäöltään graafisempi kattotiilimalli. Kuten muutkin katot, myös tiilikatto tulee tarkastaa säännöllisesti. Jos betonikattotiilen pinta on haalistunut, tiilikate voidaan pinnoittaa uudelleen. Värin haalistuminen ei vaikuta katteen teknisiin ominaisuuksiin.

Sekä bitumi- että tiilikatteet kestävät hyvin rajujakin säitä sillä ne eivät irtoa tai rullaudu katolta kovissakaan myrskytuulissa.

Peltikatoissa on monia malleja

Teräs- eli tuttavallisemmin peltikatto on jo pitkään ollut suosittu katemateriaali harjakatoilla. Muotovaihtoehtoja on useinta, kuten aaltomaista kattotiiltä muistuttava tiilikuvioitu muotokate, varsinainen konesaumakate ja konesaumakattoa imitoiva muotokate eli lukkosaumakate sekä suora profiilipeltikate. Myös teräskatot tulee tarkastaa ja huoltaa säännöllisesti. 

Valitsitpa vesikatteeksi minkä tahansa vaihtoehdon, on tärkeää varmistaa että varsinaisen vesikatteen alle tuleva aluskate on varmasti laadukas ja katon rakenteeseen sopiva. Aluskatteen hinta on murto-osa katon kokonaiskustannuksista mutta sillä on tärkeä tehtävä: aluskate varmistaa että katon eristeet ja rakenteet pysyvät kuivina. Aluskatteissa on sekä hengittäviä että täysin vesitiiviitä vaihtoehtoja. Katon rakenteesta riippuu, mikä juuri sinun katollesi on oikea valinta. 

Kolmiorimakate on perinteinen ja kodikas bitumikatemalli.

3. Ilmoitukset ja luvat kattoremontissa

Remontin laajuudesta riippuen katon saneeraus saattaa vaatia toimenpide- tai rakennusluvan. Toimenpidelupaa tarvitaan jos rakennuksen ulkonäkö muuttuu merkittävästi. Rakennuslupaa tarvitaan yleensä silloin jos rakennuksen pinta-ala tai käyttötarkoitus muuttuu. Lupa-asiat kannattaa varmistaa hyvissä ajoin kotikunnan rakennusvalvonnasta. (urakoitsijalta apua?)

4. Pyydä tarjous useammalta urakoitsijalta

Kun pyydät tarjouksen useammalta urakoitsijalta, saat hyvän kuvan remonttien hintatasosta. Tarjouspyyntö kannattaa laatia niin, että saat tarjoukset mahdollisimman vertailukelpoisina. Jos tarjouksissa työn määrät ja kokonaisuuden hinnoittelutapa ovat erilaiset, on tarjouksia vaikea vertailla keskenään. Tarjouksen yhteydessä kannattaa kysyä myös työlle myönnettävästä takuusta.

5. Kuinka valita hyvä ja luotettava kattourakoitsija?

Kodin remonttien tekijöissä ammattilaisuuden asteen haitari voi olla hyvinkin laaja. Jotta remontti sujuu hyvin ja vältytään ikäviltä yllätyksiltä jälkikäteen, on hyvä kiinnittää hinnan lisäksi huomiota myös muutamaan muuhun seikkaan urakoitsijaa valitessa.

Referenssit eli aikaisemmat työkohteet ja aiempien asiakkaiden kokemukset ovat hyödyllistä tietoa urakoitsijaa valittaessa. Kuinka urakka sujui, millaista oli työn jälki ja kuinka yrityksessä suhtauduttiin mahdollisiin reklamaatioihin?
Kuinka kauan yritys on ollut toiminnassa? Jos yrityksellä on jo useita vuosia takanaan, on toiminta varmemmin vakiintunutta, selkeää ja tasalaatuista. Myös yrityksen luottotiedot voi halutessaan tarkistaa. Kun urakoitsija kuuluu ennakkoperintärekisteriin, voit hakea kattoremontista kotitalousvähennystä. Osoitteesta www.ytj.fi voit tarkistaa yrityksen rekisteritiedot.

Muista myös katon huoltaminen!

Katto pysyy hyvässä kunnossa kun se huolletaan säännöllisesti – myös kattoremontin jälkeen.