Kattoratkaisuilla on väliä - mikä katemateriaali sopii sinun katollesi?
Logo

Icopal suojaa kiinteistösi rakenteet kosteudelta

Kattoratkaisuilla on väliä - mikä katemateriaali sopii sinun katollesi?

Icopalin PlanoPro -bitumikattolaatta luo katolle kauniin kennokuvioinen.

Hiljainen huopa sulautuu luontevasti maisemaan

Bitumi- eli huopakattojen valttina on muun muassa katon hiljaisuus. Katolle lankeavat kesäsateet tai pahemmatkaan yllätysmyrskyt eivät ropise äänekkäästi tai kolisuta katon rakenteita. Myrskytuulissa huopakatot ovat turvallisia ja luotettavia: ne pysyvät napakasti paikallaan eivätkä esimerkiksi rullaudu irti rajuilmojen syöksyvirtauksissa.

Vesitiiveys on katolle keskeinen ominaisuus. Bitumikatteiden saumat ovat katevaihtoehdoista tiiveimmät. Yhdessä vesikatteen alla käytettyjen kermiratkaisujen kanssa bitumikatekokonaisuus pitää veden varmasti siellä missä pitääkin, eli talon ulkopuolella.

Bitumikate on taipuisa ja luja materiaali

Huopakatteet taipuvat nöyrästi monenlaisille kattomuodoille. Jos katossa on esimerkiksi kulmia, jiirejä tai kattoyhtyjä, saadaan bitumikatteilla nurkat ja detaljit helposti tiiviiksi.

Bitumikattoihin saa ilmettä monenlaisilla laattavaihtoehdoilla. Esimerkiksi Icopalin kattolaattojen värivalikoima yltää perinteisen tyylikkäistä mustasta ja harmaasta punaiseen, vihreään tai ruskeaan. Bitumikatto on hillitty katemateriaali, joka mukautuu hienosti suomalaiseen luontoon ja ympäristöön.

Bitumilaattojen lisäksi esimerkiksi kolmiorimakatetta käytetään varsinkin rannikkoseuduilla ja historiallisissa rakennuksissa. Kolmiorimakatto on kaunis ja perinteinen kattomuoto, joka pitää pintansa vaikka rakentamisen trendit vaihtuvat.

Kolmiorimakate on kaunis ja käytännöllinen, perinteinen katevaihtoehto. Icopalin kolmiorinmakate on nimeltään PintaUltra.

Voiko kate olla liian painava?

Kattovertailuissa puhutaan usein katemateriaalin painosta. Erityisesti tiilikaton paino saattaa mietityttää katon saneeraamista suunnittelevaa. Kestävätkö kattorakenteet tiilen painon, jos alkuperäinen materiaali on esimerkiksi keveämpää peltiä? Suomessa kattorakenteet suunnitellaan kestämään hyvin raskaat lumikuormat. Oikein suunniteltu kattorakenne kestää siis myös tiilikatteiden painon ongelmitta.

Tiili on pitkäikäinen materiaali

Tiilen käyttöikä on nykyisillä pintakäsittelyillä pitkä, helposti sata vuotta. Kattotiili itsessään on siis varsin kestävä materiaali. Katolle kannattaakin valita laadukas aluskate tai -kermi, jotta kattokokonaisuudesta saa mahdollisimman pitkäikäisen.

Tiilen tukevuus ja paksuus tekevät tiilestä myös hiljaisen katemateriaalin. Kun eletään hektistä elämää ja talot rakennetaan lähekkäin, äänieristyksellä on merkitystä. Tiilikatto luo sisätiloihin osaltaan rauhallisen tunnelman, eivätkä myrskyt tai ulkoa tuleva melu päästä ääntä sisälle asti.

Tiili antaa talolle arvokkuutta ja rauhallisuutta – monissa eri väreissä. Esimerkiksi Ormaxin kattotiilivalikoimasta löytyy mustan ja harmaan lisäksi punaisia, ruskeita tai vaikka villimpiä värejä aina sinisiin ja vihreisiin. Perinteisen kaksiaaltoisen tiilen lisäksi moderni Evo-sarja tarjoaa uuden ja linjakkaamman vaihtoehdon.

 

Katot pikavertailussa

Bitumi

  • pehmeä ja äänetön
  • helppo työstää
  • sulautuu erilaisin ympäristöihin
  • ratkaisuja myös loiville kattokaltevuuksille

 

Tiili

  • kestävä ja ajaton
  • hiljainen ja rauhallinen
  • tyylikäs

 

Pelti

  • ohut ja kevyt
  • nopea tehdä
  • nykyiset pinnoitetut materiaalit kestävät