Vastuullisia valintoja Ponssen tehdaslaajennuksessa Vieremällä
Logo

Icopal suojaa kiinteistösi rakenteet kosteudelta

Vastuullisia valintoja Ponssen tehdaslaajennuksessa Vieremällä

Ponssen tuotantolaitos sijaitsee Vieremällä Pohjois-Savossa


Pohjoissavolainen metsäkonevalmistaja Ponsse Oyj investoi tuotannon kehittämiseen ja laajentaa tuotantotilojaan. Icopal on projektissa mukana: urakointiyhtiö Icopal Katto Oy asentaa laajennusosaan ilmaa puhdistavan Noxite-katteen. Kun osin kahteen kerrokseen rakennettava laajennusosa valmistuu, nousee tehtaan tuotantoala 2,7 hehtaarista 4 hehtaariin. Kattoa uuteen osaan tulee 8500 neliötä.

Ponssen tuotantolaitoksen katto tulee olemaan muutakin kuin suoja säältä: kun katto on valmis, sinne asennetut aurinkopaneelit tuottavat osan kiinteistön käyttämästä sähköstä. Noxite-kate puolestaan vähentää osaltaan viilennykseen tarvittavaa sähkön tarvetta sillä vaaleapintainen katto pitää alla olevan tilan kesähelteellä viileämpänä kuin perinteisen tumman katteen alla. Lisäksi Noxite toimii saastesyöppönä: Noxite-katteen titaanidioksidipinta toimii katalyyttinä joka yhdessä auringon UV-säteilyn kanssa neutraloi ilmasta haitallisia typenoksidihiukkasia. Typenoksidit muuttuvat prosessissa pieneksi määräksi nitraattia.

Noxiten vaalea väri tulee titaanidioksidista joka on katteen ilmaa puhdistava ainesosa.
Valmista kattopintaa Ponssen tuotantolaitoksen katolla. Noxiten vaalea väri tulee titaanidioksidista joka on katteen ilmaa puhdistava ainesosa.

Vastuullisuus näkyy valinnoissa

Vihreät valinnat ja uudenlaiset ratkaisut solahtavat metsäkonevalmistajan toimintaan luontevasti. Metsäkoneiltakin vaaditaan ekologisuutta: koneet ovat metsänpohjalle hellempiä ja vähemmän polttoainetta kuluttavia. - Ponssella valmistetaan teknologiaa kestävään metsänhoitoon, Ponssen toimitusketjusta vastaava johtaja Tommi Väänänen selventää. - Mielellämme otamme käyttöön uusia, ympäristöä säästäviä ratkaisuja muussakin toiminnassamme. Esimerkiksi kaikissa Ponssen toimipisteissä, tuotantolaitos mukaan lukien, käytetään vihreää sähköä. Muutenkin ekologisesti kestävät tuotteet ja palvelut asetetaan Ponssella aina mahdollisuuksien mukaan etusijalle, Väänänen kertoo.

Ponsse on niitä yrityksiä joihin suomalaiset luottavat. Se on vakaa, perinteikäs perheyritys ja konepaja jonka juuret ovat syvällä suomalaisessa metsässä. Sillä on taustallaan tenhoava tarina ja edessä lisää kasvua niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Ei ole ihme että Ponsse sijoittuu kärkikahinoihin luottamusta ja mainetta mittaavissa tutkimuksissa.
- Reiluus on Ponssella sisäänrakennettu tapa toimia, Tommi Väänänen sanoo. - Se on kirjoitettu myös yhtiön arvoihin oikeudenmukaisina ja eettisinä toimintatapoina, sen mukaan ollaan aina toimittu ja tullaan toimimaan. 

Perheen johtama pörssiyritys

Ponssen perustaja Einari Vidgren perusti Ponssen 70-luvulla – hän tarvitsi luotettavan metsäkoneen ja valmisti sellaisen itse. Koneille oli kysyntää ja paja kasvoi vuosikymmenten saatossa alun viiden koneen vuosituotannosta nykyiseen mittaansa. Tähän päivään mennessä Vieremältä on valmistunut yli 12 000 metsätyökonetta.

Ponsse on pörssiyritys mutta perheyritykseksi sitä voi myös kutsua: Vidgrenin perhe omistaa yhtiöstä 60%. Ponsse voitti tänä vuonna Perheyritysten Liiton myöntämän Peter Fazer –palkinnon. Yrityksen perustajan Einari Vidgrenin neljä poikaa toimivat yrityksen johdossa.

Pohjoissavolaisen konepajan tuotannosta menee vientiin 77 prosenttia, liikevaihtoa yrityksellä on kokonaisuudessaan 517 miljoonaa euroa, se työllistää Pohjois-Savossa 670 henkilöä ja koko konsernissa 1500.